2014. május 12., hétfő

Divergent-Beavatott

Sziasztok Vattacukraim! ^^
Üdvözöllek titeket a MolyHatefőn!
Eheti témánk pedig nem más, mint A Beavatott. Tudom, hogy mindenhol erről olvashattok mostanság, sőt talán már egy kicsit régi sztori is, de azért én is megosztanám veletek véleményemet róla. /bennfentes: csak az első két könyvet olvastam, és rendkívüli gőzerővel készülök beszerezni a harmadikat is. Azt hiszem, ez mindent elárul./



Beavatott

Író: Veronica Roth
Terjedelem: 428 oldal
Fordította: Logos
Kiadó: Ciceró
Trilógia kötetei: Beavatott, Lázadó, Hűséges

SPOILERES!

A történet egy futurisztikus világban játszódik, ahol öt csoportra tagolódik a társadalom: Bátrak, Műveltek, Önfeláldozók, Barátságosak és Őszinték. Minden gyermek 16 éves korában döntést hoz arról, hogy melyik csoportba szeretne kerülni. Történetünk Beatrice Prior szemszögéből íródik, aki éppen most 16 éves, mint bátyja, akivel alig egy év a különbség köztük. Családjuk az Önfeláldozóktól származik. Mikor eljön a "teszt" napja, amikor szimulációval kiderítik, hogy kinek melyik csoportot tanácsos választania, Beatricenek különös eredmény jön ki: elfajzott, aza egyik csoportba sem sorolható egyértelműen. A társadalom gyűlöli ezeket az elfajzottakat, mivel tönkreteszik a rendszert. Az elfajzottak ellen legfőképp Jenine veszi fel a harcot, a Műveltek vezetője, de hívhatjuk akár miniszterelnöknek is, bár ez nincs kimondva. Tris végül a Bátrak csoportja mellett dönt, ahol túlesik a beavatáson, ami egy barátja életébe is került. Megismeri Négyest, a kiképzőjét, akivel szerelembe esik, és ő is nagyon kedveli Trist. 
Később aztán kiderül, hogy Eric, a Btrak vezetője összefogott Jenine-nel az Önfeláldozók ellen, mert azt hiszik, mindent ellopnak és maguknak akarnak, mivel ők szervezik az élelmezést. Egy szimulációval befolyásolják az összes kiképzett Bátrat, hogy gyilkolják le az Önfeláldozókat, azonban a szer nem hat sem Trisre, sem Négyesre, mert ők elfajzottak. A harcok kezdenek eldurvulni, meghal Tris édesapja és édesanyja egyaránt, de mint mindig, most is a jó győzedelmeskedik, és sikerül megszakítani a szimulációt. Ezután Négyeséknek el kell hagyniuk a "körzetet", és vonattal a Barátságosokhoz indulnak.

Utolsó mondat: Már nem vagyok Beatrice, az Önfeláldozó, sem pedig Tris, a Bátor. Most úgy érzem: mindkettőnél többé kell válnom.
Értékelés: Nos, én nagyon élveztem ezt a könyvet, igaz az Éhezők Viadalát még mindig nem múlta felül, de tetszett, konkrétan nem tudtam letenni, és alig várom már a harmadik könyvet.

10/9

Kedvenc gif a filmből:

Kedvenc idézet: 

Veronica Roth után olvashattok itt 
Milyen könyvet véleményezzek legközelebb? Mondjátok meg lent a komment szekcióban! :)

xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése